TræningsTip med Camilla PEDERSEN & Michelle VESTERBY

Få de to danske, professionelle triatleters bedste tips lige her!

 

TræningsTip CAMILLA

#1 Hvordan sikrer du, at du ikke over-træner?

Det gælder om at mærke efter og kende sin krop. Mange tror fejlagtigt, at træning er vigtigere end alt andet, men både søvn og kost er faktisk lige så vigtige. Jeg møder mange, der står op kl. 04.00 for at nå al sin træning, men så glemmer at få sin søvn, og måske har man heller ikke tid til at få lavet den rette kost. Man skal huske, at det er en ”trekant”, der gør, om man præsterer optimalt, bestående af søvn, kost og træning. De er lige vigtige.

#2 Hvad er dit bedste råd, hvis man gerne vil i gang med at dyrke triatlon? 

Hvis man er begynder, og skal træne op til sin første triatlon, så er der én ting, der er vigtigere end alt andet: Man skal huske at ha’ det sjovt. Man skal ikke være nervøs for sit første race og sætte sig op til en tid, der er helt urealistisk. De ting kommer – men sit første race skal man nyde og få alt det sjov ud af det, som man overhovedet kan.

#3 Hvad er det bedste råd, du har fået? 

Det er et vildt svært spørgsmål, og jeg kan ikke nævne ét tip, der har været det allerbedste. Men jeg har fået et rigtig godt råd, som jeg hat taget med mig fra min senest træner: Lad være med at tænke på de andre, men tænk på dig selv. Jeg kunne godt bruge meget energi i et race på at tænke over, hvor de andre var henne, hvornår de ville indhente mig osv. I stedet prøver jeg nu at bruge al den energi på mig selv, og det jeg ved, at jeg kan. Det giver mening.

#4 Hvad er det dårligste råd, du har modtaget? 

Det er også umuligt at svare på. Jeg har ikke fået ét tip, der var helt forfærdeligt, men jeg tror, de dårligste råd generelt kommer fra folk, der ikke kender mig. Nu har jeg lige født, men jeg trænede også, da jeg var gravid, og her fik jeg mange tips om, at det skulle jeg lade være med. Men faktisk så ville det være langt værre for min krop ikke at træne – for det er den vant til. De råd, kan jeg ikke bruge til ret meget, for jeg gør selvfølgelig kun det, der er godt for mig og mit barn.

#5 Følger du altid din træningsplan? Hvis nej, hvorfor?

Lige nu har jeg ikke en træningsplan, for jeg træner mig selv, og det har jeg gjort i over et år. Jeg føler, jeg kender mig selv så godt lige nu, at jeg ved, hvad jeg skal træne for at blive bedre. Men når jeg har en træningsplan, så følger jeg den 100 % – på godt og ondt. Det er godt, fordi man har dage, hvor man presser en på en god måde ved at følge et program, men omvendt kan det også være skidt de dage, hvor man skulle lytte mere til kroppen. Det gælder særligt, når man har en træner i Schweiz eller Australien, som jo ikke ser en de dage. Her er jeg nok ikke altid god nok til selv at sige fra, hvis jeg fx mærker ømheder, for jeg vil gerne gøre dét, der står på planen.

#6 Hvordan burger dit Garmin ur i din træning?

Jeg bruger det rigtig meget, og særligt under min graviditet, gav uret mig nogle gode input. Det kom med forslag til, hvad jeg skulle træne i dag, fordi det jo har fulgt min træning så længe. Det synes jeg både var og er sjovt og motiverende. Særligt når jeg ikke følger en træningsplan. Så kan jeg sagtens følge urets forslag i stedet for bare at løbe det, jeg lige havde i tankerne. Det gælder også min cykelcomputer.

#7 Hvordan forbliver du motiveret, når du virkelig ikke gider at træne? 

Det sørger min samvittighed for. Når jeg ved, at jeg vil være den bedste, og jeg altid vil være bedre i morgen, end jeg er i dag, så kan jeg jo ikke blive liggende på sofaen. Og så giver det det mig energi på de dage, hvor jeg ikke motiveret. Og så kender jeg de endorfiner, der kommer, når en træning er overstået. Det bliver man jo helt høj over – og man bliver kun endnu højere, hvis lysten ikke var der, da man tog afsted, og man alligevel kommer i mål.

#8 Træner du overgange/skift? Hvis ja, hvordan? 

Nej, det gør jeg faktisk ikke, for jeg føler ikke, det er nødvendigt, men en gang i ugen træner jeg cykling og løb. Her cykler jeg først en lang tur, og så løber jeg en tur direkte bagefter på 30-45 minutter. Så på den måde, kan man godt sige, jeg træner overgange, men jeg gør det ikke, som til et race.

 

michelle vesterby banner

TræningsTip MICHELLE

#1 Hvordan tilpasser du din træning til COVID-19?

Jeg forsøger at nyde processen så meget så muligt – det er nødvendigt, når man ikke ved, hvornår næste race er. Jeg fokuserer på at være til stede i nuet og dét, som jeg befinder mig i, og så sætter jeg mig selv nogle kortsigtede mål, som jeg kan nå i løbet af ugerne, der kommer (og fejre). Samtidig så forsøger jeg selvfølgelig at finde de gode ting ved COVID; at man fx har mere tid med sin familie på en anden måde, end vi er vant til. Men det er sgu svært at blive ved med at finde de gode ting ved en epidemi.

#2 Hvad anbefaler du, at man gør, mens svømmehallerne er lukkede? 

Slå koldt vand i blodet, og sørg for at lave nogle øvelser i stedet, der styrker dine ”svømmemuskler”. Snart åbner de op igen (både håber og tror jeg), og måske er vi endda så heldige, at temperaturen snart stiger så meget, at vi kan begynde svømme udenfor. Og så et godt råd: Pas på, når svømmehallerne åbner. Man bliver nemt for ivrig, og så det koster fx en skulderskade i stedet for den glæde, man havde set frem til.

#3 Hvordan tilpasser og organiserer du din træning i forhold til dit familieliv? 

Det kan også vært virkelig svært, men det handler om struktur, planlægning og om at give familien medejerskab. Hver søndag laver vi en plan for ugen, og det giver os mulighed for at forventningsafstemme med hinanden. Det hjælper også ens dårlige samvittighed, som kan ramme en, når man tager afsted til træning – for det er jo aftalt.

#4 Tilpasser du din træning til din dagsform?

Både og. Jeg lytter meget til min krop, og jeg er helt bevidst om, hvis jeg vælger at træne lettere end planlagt. Men jeg er også helt bevidst om, at det meget let kan få hjernen til at spille en et puds, de dage, hvor man bare ikke orker, men faktisk godt kan. Og de dage er jeg så modsat bevist om at presse mig selv

#5 Hvordan forebygger du skader? 

Det handler mest af alt om at lytte til sin krop og turde gøre, som den siger, selvom det måske ødelægger ens plan. Og så handler det ufatteligt meget om at få den rette kost og den næring, man har brug for. Så man både får spist rigtig før en træning og efter en træning.

#6 Hvordan planlægger du din kost og ernæring? 

Jeg er meget proaktiv omkring min ernæring. Når jeg planlægger ugens træning, så planlægger jeg min ernæring, så den passer til. På den måde skal jeg ikke tænke over, hvad min krop har brug for – for det står allerede på mit skema. Og det tager meget kortere tid at planlægge (eller få planlagt af fx en online-coach 😉), end det tager at tænke over det hver eneste gang.

#7 Hvad er dit bedste råd til en begynder-triatlet? 

Tag ét skridt ad gangen. Det lyder ret kliche-agtig, men det er den bedste måde at nå i mål. Tag hver disciplin for sig, og bryd også den op i små dele. Så er det meget nemmere at forholde sig til og se fremskridt i.

#8 Dit motto er Keep Smiling – hvorfor? Og er det altid muligt? 

Nej, det er ikke altid muligt, og jeg bruger også nogle gange selv tid på at overbevise mig selv om, at det faktisk er et godt motto. Men det er dét! For det handler om ens mindset, og hvor meget det kan gøre for en. Når du smiler, så udsender du en masse positive endorfiner, og det giver dig et ekstra spark af energi. Prøv det selv – smil, til alle du møder på din vej, og mærk hvad deres feedback (smilet) gør ved dig. Eller prøv det på en løbetur, når det gør allermest ondt. Det giver bare ekstra energi. Så når alting er allersværest, så smiler jeg, for det gør det hele lidt nemmere.

Løb mod mål , Challenge Herning