Din begynderguide til triatlon Challenge ForALL-distancen

DIN BEGYNDERGUIDE TIL TRIATLON – CHALLENGE FORALL DISTANCE

Drømmer du om at gennemføre din første triatlon, men er du også i tvivl om, du nu kan holde styr på både svømning, cykling, løb og ikke mindst de mange regler og do’s and don’ts på vejen? Bare rolig, vi guider dig hele vejen gennem løbet – lige fra forberedelser og skiftezoner til armene løftes over målstregen.  

Et rigtig godt sted at starte, når du skal gennemføre en triatlon for første gang, er Challenge ForALL. Her er distancen kortere og reglerne færre – modsat Middle-distancen til GARMN CHALLENGEHERNING, der er underlagt alle regler fra Dansk Triatlon Forbund. Du svømmer 400 meter, cykler 20 km og slutter af med fem kilometers løb – altså ca. 10 gange kortere end en fuld triatlon. Reglerne er også modificeret, så alle kan deltage. Det betyder fx at alle over 15 år kan være med (med forældrenes tilladelse), ligesom det også er normalt, at tidsgrænsen enten er øget væsentligt eller helt er væk, så alle kan komme i mål. Derudover kan man deltage med sit eget udstyr, så længe det er sikkert. Du må altså gerne vælge at cykle på din mountainbike eller bycykel, hvis det er den, du har stående hjemme. Det giver dig muligheden for at vente med at investere i rigtig dyrt udstyr, før du ved, om triatlon er noget for dig. 

Lyder det som noget for dig? Så lad os guide dig gennem rutens praktiske udfordringer til GARMIN CHALLENGEHERNING.

Før start – sådan gør du dit udstyr klar 

Inden start henter du en ”startpakke” hos os. Den indeholder bl.a.:

  • Tre ”transition bags” – en rød, en blå og en grøn. Den røde skal indeholde det udstyr, du har brug for, når du skifter fra svømning til cykling, den blå er til skiftet mellem cykling og løb, mens den grønne er til dine personlige ejendele og de ting, du har brug for efter løbet.
  • Armbånd, der er dit “adgangskort” til start- og skiftezonerne.  
  • Officiel badehætte
  • Startnummer til cykling (placeres på ryggen) og løb (placeres på brystet). Her kan med fordel benyttes et race bælte, men det er selvfølgelig helt op til dig.
  • Chip til ankelbåndet, samt klistermærker til dine tasker, samt hjelm og cykel. 

Når du har hentet ovenstående, gør du tingene klar. Du placerer dit udstyr i de rigtige tasker (se, hvad der skal i hvilken taske nedenfor), tager dit ID-armbånd om håndleddet, din chip om anklen, markerer din tasker, hjelm og cykel med mærker – og så er du klar til at aflevere din cykel og ikke mindst dine tasker i de to forskellige skiftezoner på ruten. Husk at tjekke, om cyklens bremser virker og have din hjelm med. 

Svømning

Når GARMIN CHALLENGEHERNING løber af stablen i juni, forventer vi en vandtemperatur på ca. 16-20 grader. Derfor anbefaler vi en neoprenvåddragt, men det er ikke et krav i et CHALLENGEForALL løb, medmindre vandtemperaturen er under 16 grader. Hvis temperaturen er under 16 grader, kan svømmeruten i stedet blive forkortet. 

Det kan være svært at vide, hvordan man har det i en neoprenvåddragt, og derfor er det også en god ide at teste det før eventet. Det kan du fx gøre til Herning Open Water fredag d. 4. juni. Du behøver heller ikke købe en dragt til kun dette formål, den kan sagtens lejes hos forskellige udbydere, hvis du hellere vil det.

En ting er at svømme i neoprendragt, noget andet er at få den af – det er nemlig vigtigt, at du gør det, mens den stadig er våd. Du skal altså starte, når du kommer op af vandet og ikke vente til du er i skiftezonen – så bliver det alt for besværligt. Når du kommer op, hjælper de andre atleter gerne, og du kan så gengælde med at lyne deres dragt op. Resten af omklædningen foregår i teltene ved zonerne – man må ikke skifte andre steder. 

Det er kun tilladt at benytte neoprenvåddragten – du må altså ikke medbringe snorkel, finner, neopren sokker eller handsker (kun hvis vandet er under 16 grader), mm. Du skal bære svømmetøj, officiel badehætte, armbånd og chip under hele svømmeturen – svømmebriller er valgfri. 

Fra svømning til cykling

Inden startskuddet går, har du lagt dit cykeltøj, din cykelhjelm (det er ikke tilladt at cykle uden) og dine cykelsko i den røde taske, du fik udleveret, og du har sat dit startnummer på tasken. Hvis du cykler med klik-sko på din cykel, er det ok, at disse sidder på cyklen – og ikke i tasken – så du blot tager dem på her ligesom de professionelle. Det er også en god ide, at du har en vandflaske fastgjort på cyklen, ligesom du kan have gelbarer eller andre energikilder fastgjort. Men alt andet skal være i din taske. 

Når du har svømmet, finder du din røde taske med dit nummer i skiftezonen. Her skifter du til cykeludstyr og lægger i stedet dit svømmetøj, evt. neoprenvåddragt og din badehætte i tasken og lader den ligge. Du henter den efter, du har gennemført.

Nu finder du din cykel, og det første stykker løber du med den. Når du er ude af skiftezonen, kan du hoppe på den og gøre dig klar til 18 km i sadlen. 

Cykling

Når du kører ForALL distancen, kan du gøre det på (næsten) den cykel, det passer dig – modsat alm. triatlon – så længe cyklen er sikker. Din cykel vil altså rent sikkerhedsmæssigt blive gennemgået, når du afleverer den, og det betyder fx at dine bremser skal virke perfekt. De eneste cykler, der ikke er tilladte, er el-cykler. 

Du vælger selv, om du kører med eller uden kliksystem på dine pedaler. Husk at sætte dit mærke/nummer fast foran på din hjelm og under sædet, ligesom du selvfølgelig skal beholde dit armbånd og din chip om anklen på under hele løbet. Du bestemmer selv, hvilket tøj, du foretrækker at cykle i, men du skal også bære tøj på overkroppen. 

Fra cykling til løb

Alt, hvad du skal bruge til din løbetur, skal du have i din blå taske med dit nummer på. Denne hænger du inden start i skiftezonen, og når du kommer retur fra cykling, finder du tasken. Du skifter til løbesko og putter i stedet dit cykeludstyr – fx sko og hjelm – i tasjen og lader den blive i zonen. 

Løb

Du har ikke brug for meget udstyr til dagens sidste disciplin – du behøver faktisk kun et par løbesko. Du skal dog huske, at du nu skal bære dit nummer på brystet og ikke på ryggen, som under cykelløbet. Du beholder både ankel- og armbånd på. Om du vil skifte til andet tøj, er op til dig, men du skal selvfølgelig bære tøj på løbeturen. 

Mållinjen og efter løbet

Der er ikke nogen bedre følelse end at krydse mållinjen! Men der venter også andre ting på dig, når du krydser den: forfriskninger, en medalje – med mulighed for indgravering af navn og tid – og din grønne taske. Det er nemlig den, du har mulighed for at lægge ting i, som du behøver lige efter løbet. Det kan fx være skiftetøj. 

Når du har nydt din sejrsrus og glæden over at have gennemført dit (måske) første tristævne, skal du igen tilbage til skiftezonerne og din cykel. Det er nemlig vigtigt, du får hentet dine ting hurtigt. Gør det gerne i denne rækkefølge:

  • Hent nu din grønne taske og skift til dit nye tøj
  • Fortsæt til skiftezonerne og hent din røde og blå taske
  • Hent din cykel
  • Forlad skiftezonen så hurtigt som muligt, så andre kan hente sine ting
  • Sidst, men ikke mindst: Nyd den fantastiske følelse – du har nu gennemført en challenge!
Garmin helikopter